A képzés célja
olyan elméletben és gyakorlatban egyaránt jártas szakemberek képzése, akik
képesek a termelés folyamatának egészét áttekinteni, és egy üzem vezetésével
kapcsolatos gazdasági, szervezési, vezetési, technológiai és műszaki döntéseket
megalapozottan meghozni.
A szakképzésben végzett hallgatók felkészültségük révén hozzájárulnak a hazai gasztronómiai kultúra fejlődéséhez. A képzés rendszerszemléletű megközelítésre törekedve integrálja a szakterülettel összefüggő kémiai, élelmiszeripari mikrobiológiai, művelettani, gépészeti, gazdálkodás- és marketingtudományi ismeretanyagot.
Az elméleti előadásokat és a szemináriumokat laboratóriumi és üzemi gyakorlatok, valamint rendszeres tanulmányi szemlék egészítik ki.
A képzést lezáró oklevél
A Sörfőző mester szakirányú továbbképzésben megszerezhető oklevél tartalma az alapképzettségtől függ. A képzésen a szakirányú – agrárképzési területen mérnöki (pl. agrármérnök, élelmiszermérnök, kertészmérnök), vegyészmérnöki, biomérnöki, környezetmérnöki, vegyipari gépészmérnöki vagy mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnöki – oklevéllel rendelkezők Sörfőző mester szakmérnök képzettséget szerezhetnek.
Más területen végzett, legalább
főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettséggel rendelkező hallgatók
Sörfőző mester szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek.
A 34/2018. (XII. 3.) AM rendelet
értelmében a sörfőző mester szakmérnök végzettséggel középvállalkozás méretű
(foglalkoztatottak száma <250 fő), sörfőző mester szaktanácsadó
végzettséggel kisvállalkozás méretű (<50 fő) élelmiszer-vállalkozás szakmai
felelősi feladatköre tölthető be.
A JELENTKEZÉS MENETE
A szakirányú továbbképzésre jelentkezők felvételi vizsgát nem tesznek, a pályázókat a jelentkezési anyagok és szükség esetén felvételi elbeszélgetés alapján bíráljuk el. A felvételi eljárás eredményéről augusztus végén értesítjük a jelentkezőket. A felvételt nyert hallgatók ebben a levélben megkapják a beiratkozáshoz szükséges információkat is.
A képzés következő évfolyama 2024 szeptemberében indul. A képzésre előzetes jelentkezés folyamatosan lehetséges a
MAGYAR AGRÁR- ÉS ÉLETTUDOMÁNYI EGYETEM OLDALÁN,
amely várhatóan 2024 áprilisától válik lehetővé.
Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 15.
RÓLUNK MONDTÁK
Sörfőző mester képzést szervező tanszék szerintem a magyarországi söripar
tudásközpontja. Az oktatók régóta közvetlen résztvevői a hazai kis- és
nagyüzemi sörgyártásnak laboratóriumi, termékfejlesztési, vagy szakmai
támogatási tevékenységükkel, ami a képzés számos pontján megmutatkozott. Egy
ilyen környezetben kialakítható szakmai kapcsolati háló értékes lehet bárkinek,
aki sörrel szeretne foglalkozni.